Uutiset

7.2.2023Braxen aloittaa kevätkauden TampereellaLue lisää »17.11.2022Braxen -kuoro KuopiossaLue lisää »2.9.2022Braxén-kuoro pohjanmaan lakeuksillaLue lisää »

Haluatko mukaan kuoroomme?

Share |

INNOVAATIOITA JA UUDEN HIOMISTA

Aika tosiaan lentää! Suurin piirtein vuoden päivät sitten juhlimme Braxén-kuoron kanssa uunituoreen Runsasta leipää -levyn julkaisua Helsingissä. Edellisen levyn tekemisestä oli ehtinyt vierähtää jo melkeinpä kiusallisen pitkä aika. Oli aika jälleen laulaa armon sanomasta ja ristin sovitustyöstä uusin sävelin ja pitkälti uudistuneella laulajakunnalla. Levy on otettu hyvin vastaan ja  sitä on toki vielä saatavilla.

laulua.jpgJumalan hommissa ei kuitenkaan ole aikaa jäädä lepäämään laakereillaan. 18-19.10 kuluvaa vuotta kokoonnuimme Vesankajärven rannalle Kiponniemeen harjoituspäiville. Levyn äänittämisen jälkeen johtajamme Juha Törmä on laittanut hihat heilumaan sovittaen meille monta rikasta ja puhuttelevaa laulua. Vaikka kokoonnumme säännöllisesti harjoittelemaan eri puolille Suomea, viikonloput koostuvat useimmiten sekä harjoituksista että konsertista. Kiponniemessä meillä oli aikaa ja mahdollisuus hioa ja harjoitella uutta ohjelmistoa, vaikka lauloimmekin Porin Vapaaseurakunnan Kiponniemessä järjestetyssä tilaisuudessa muutaman laulun. Konserttiin valmistauduttaessa energiaa täytyy jättää vielä sinnekin, eikä joitakin asioita päästä niin syvällisesti aina harjoituttamaan. Tosiasia on, että kuorolaulussa rutiinin ja yhteisen soinnin löytyminen vie aikaa. Kun pohja on luotu, saa johtaja varsinaisessa esitystilanteessa ”soittaa” kuoroa instrumenttina ja näin sanoman julkituomiselle jää enemmän tilaa. Rehellisesti voin sanoa, että uudet sovitukset mm. Petri Laaksosen ja Pelle Karlssonin tuotannosta ovat puhuttelevia ja raikkaita.

Siitä huolimatta, että harjoittelu tuo rutiinia ja varmuutta laulamiseen, tarvitaan välillä hieman apuvälineitä. Nuotit antavat varmuutta ja helpottavat asioiden muistamista. Suuria tunteita ja välillä hilpeyttäkin laulajissa herättää Tuntematon Kuorolainen, joka kotiläksynsä unohdettuaan jumittuu nuottikansion uumeniin niin, ettei muista edes johtajaan vilkaista. Kiponniemessä vieruskaverillani oli tarjota kansioriippuvuuteen mielestäni loistava uusi vaihtoehto. Hänellä oli kaikki nuotit aakkosjärjestyksessä ladattuna iPadille, mistä ne löytyivät nopeasti ja selkeästi. Sivunvaihdotkin sujuivat normaalia äänettömämmin.

ipad.jpgEhdotankin, että kaikki kyseisen vempeleen omistavat voisivat tehdä aiheesta empiiristä tutkimusta. Tutkimuskysymyksiksi voisin ehdottaa esim. seuraavaa: kuinka nopeasti koneesta loppuu akku sekä mitä tehdä konsertissa, jos ja kun kone pettää? Ehkä kuitenkin pidän perinteiset nuotit mukana ennen tutkimustulosten valmistumista.

Viikonloppu oli sekä raskas että antoisa. Usein kotiin ajellessa on kaikkensa antanut olo. Moni tekee paljon harjoitus – ja konserttiviikonloppujen onnistumisen ja järjestelyiden eteen, mikä otetaan kiitollisuudella huomioon. Arjen pyörittämisen keskeltä on ihana hypätä tilanteeseen, jonka joku muu on suunnitellut ja valmistanut. Kaikkein tärkein osa valmistautumista on kuitenkin se, että sekä Sinä että minä muistamme rukouksin harjoituspäiviä sekä meitä ”esiintyjiä” että erityisesti kuulijoita. Kuten vuosikymmeniä sitten, yhä edelleen Braxén-kuoro haluaa välittää sanomaa Jumalan rakkaudesta ja armosta, joka ei himmene eikä kulu, vaan riittää kaikille.

Kuvat: Aimo Hakulinen
Teksti: Pauliina Vasylenko